Author Archives: Gyüre Tamás

Újabb módosítások

A mai napon kissé átalakítottam az oldalt, annak az érdekében, hogy a már többször előfordult tipikus problémákat elkerüljétek. Új menüpontként megjelent a Gyakori kérdések, ahol elsősorban az óvodai adatfelvétel módszertanából fakadó hibák javítási lehetőségét írom le. Köszönöm, hogy használjátok a programot.

Kedves kollega!

Lassan a végére érkezik az adatgyűjtés időszaka. Köszönöm mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőíveket, aki visszajelzést adott más módon is. Mivel 24-én le kell adnom a szakdolit, ezért azújabban érkező  adatokat már nem tudom beépíteni a jelenlegi vizsgálatomba. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségem a tevékeny hozzájárulásokra. Használjátok, nyúzzátok a programot, írjátok meg észrevételeiteket, akár ide, akár pedig erre a címre elküldve: szociogram (kukac) gmail (pont) com. Most megyek megkeresem az ollót…

Egy hét után

Lassan eltelt egy hét a fejlesztéssel. Az alapötletek jók voltak, csak a fránya részletek… Mert ki a fene gondolta, hogy az SSrat igazából az sna előtétcsomagja, az sem volt világos, hogy hol a fenében vannak a mátrixok, amiből a gráf készül. Egy kicsit zavaros a gráf irányítottsága (mintha fordítva mutatnának a nyilak). Ezenkívül a knitr csomag is szórakozott velem, de pár perce végre sikerült egy R outputot produkáló pdf fájlt gyártanom és letöltenem. Minden mozaik rendelkezésre áll! Valószínűleg az SSrat alaposan át lesz írva, mert egy céltábla alakú (target) szociogram mégiscsak szebb, jobban mutat.  Ma volt a születésnapom, igazán szépen telt. Köszönöm a köszöntéseket. Kaptam egy szép verset is a feleségemtől.

Haladunk, de hol az alagút vége?

“Elolvastam a manuált, hogy választ találjak a kérdésemre, de tíz újabb kérdés merült fel.” Ezt írta valaki egy R fordítással kapcsolatos kommentben. Nekem is újra kell fordítanom az SSrat csomagot, hogy magyar szövegű ábrákat állítson elő, de még csak a kérdések szaporodnak. Amúgy a dolgok egészen jól mennek, elfogultan azt mondhtnám, hogy a hétvégén, meg a tavaszi szünetben mindennel készen leszek. Úgy legyen!

Haladunk

A hétvége nagyjából a terveimnek megfelelően telt. Sikerült a sziciogramkészítő progi webes megjelenésének valamennyi fontosabb elemét létrehozni, tesztelni, felrakni. Sok apró feladatot kellett menet közben megoldanom pl. Linux-Windows kódolás összehozását, kis swap miatti installálási nehézségeket, scp beüzemelését, shiny beállításait… De elégedett és megabiztos vagyok. Sikerülni fog  a többi elem létrehozása és összeragasztása is.
Na kérem… Akkor most tartok ott, hogy működik a rendszer. Amit javítani kell:

  • A megjelenő kép nagyfelbontású legyen
  • Ne legyen túl sűrű a gráf
  • A képek letölthetőek legyenek
  • A pdf generálható és letölthető legyen
  • A névterek sajátosságainak a megtanulása, mert azon nagyot szívtam.