Gyakori kérdések

Kérdés: Az óvodában felvettem a gyerekekkel, hogy ki az a 3 csoporttársuk akit kedvelnek, de az adatok rögzítése és feltöltése után valamennyi fülnél angol nyelvű hibaüzenetet kapok. Mi lehet az oka?

Válasz: Ez a program értékelőskálákkal dolgozik (szemben a Mérei-féle igen/nem módszerrel), vagyis a gyerekek egy Likert-skálán jelzik a társukkal kapcsolatos szimpátiájuk mértékét. Minél több fokú a skála, annál finomabb értékelést tesz lehetővé a program. Az óvodás korú gyerekekkel talán legjobb a 3 fokozatú értékelési skálát használni. Szmájlikat is használhatunk, annak az érdekében, hogy a gyerekek számára játékosabbá tegyük az értékelést:  :) . Ha valamennyi gyerek értékelte lehetőleg az összes társával kapcsolatos szimpátiáját, akkor rögzítsük az adatokat az Adatbekérő Excel táblába úgy, hogy a skálát megnyújtjuk. Az 1-ből 1 marad, a 2-ből 5 lesz, a 3-ból pedig 9 lesz. Ha ezeket a számokat rögzítjük, akkor a program működni fog.

Kérdés: Miért van az, hogy a letöltött dokumentum első lapján a csoport megnevezésénél az van, hogy Angyalkórus, meg ilyesmik?

Válasz: Miután feltöltötted az Adatbekérő Excel táblát, meghatározhatod, hogy milyen információk legyenek a csoportról a letöltendő dokumentum címlapján. Írd át a csoportazonosító adatokat a saját csoportod adataival és azok lesznek majd a címlapon.

Kérdés: Egyes megrajzolt szociogramokban túl sok az összekötő nyíl, más esetekben pedig semmilyen nyilat nem rajzol ki a program. Mit lehet tenni?

Válasz: Próbáld meg a megfelelő csúszkával a megjelentés küszöbét más értékre állítani. Amit a képernyőn látsz, az kerül majd a  pdf dokumentumba is.